Yerden Isıtma Avantajları ve Dezavantajları

Yerden ısıtmanın avatajları ve dezavantajları nelerdir?

 

Yerden ısıtma avantajları ve dezavantajları

     Yerden ısıtmanın avantajları ve dezavantajları nedir? Evine iki ısıtma sistemi arasında seçim yapmak zorunda kalanların en çok merak edilen soruların başında gelmekte.

      Yerden ısıtmanın avantajları ve dezavantajları nı kısaca özetlemek gerekirse avantajları ve dezavantajları olarak iki farklı başlık altında incelememizde fayda vardır.

 Yerden Isıtmanın Avantajları

Yerden ısıtmada sıcaklık zeminde birikir, radyatörlü sistemlerde ise tavanda!

    Yerden ısıtma mimari açıdan çok fayda sağlayacaktır kullanıcıya. Bilhassa günümüzde konutlarda fransız balkon ve pencereler çok tercih edilmektedir. Bu durumda radyatörler mecburen iç duvarlara yerleştirilmek zorunda kalınmaktadır. Bu durumun iki sakıncası vardır. 

     İlk olarak iç duvarlara konulan radyatörler ev dekorasyonunda oldukça büyük sorunlar çıkarmaktadır. Mobilyalar istenildiği gibi yerleştirilememekte ve kullanım alanını oldukça fazla daraltmaktadır.

Yerden ısıtma ile radyatörlü ısıtma sistemlerinde oda sıcaklıkları

     Yine iç duvarlara montajı yapılan radyatörler konforu bozmaktadır. Pencere önlerine yerleştirilen radyatörler alt kısımlarından aldıkları ortam havasını iç kısımlarındaki kanatlarla ısıtarak üstten ortama geri vermektedir. Isınan hava yükselirken  pencere önünde bir perde oluşturarak camdan gelen soğuğu tavana süpürecek ve tavanda karıştırarak aşağı alacaktır. Bu durum oda sıcaklığının daha homojen olmasına olanak sağlayacaktır.

     Ortam sıcaklığının her bir derecelik artışta yaklaşık % 6 lık yakıt sarfiyatına sebep olduğunu düşünürsek yerden ısıtma oldukça fazla yakıt tasarufu sağlayacaktır.

     Zeminden ısıtma tesisatında kulanılan borular tamamen şap içerisinde kaldığı için radyatörlü ısıtma sistemlerindeki gibi görüntü kirliliği oluşmamaktadır.

     Radyatörle ısıtılan mekanlarda ortam havası kurumaktadır. Oysaki yerden ısıtma sistemleriyle ısıtılan mekanlarda bu durum gerçekleşmemektedir.

Yerden ısıtma ve radyatörlü ısıtma sistemlerinde hava sirkülasyonu

     Isıtmak için düşük sıcaklıkta su gerekir. Haliyle enerji ihtiyaçları diğer ısıtma sistemlerine göre çok düşüktür. Bilhassa günümüz teknolojisi olan yoğuşmalı kombi kazan, ısı pompası gibi sistemler düşük işletme sıcaklığında yüksek verimde çalışan sistemlerdir. Bu modern sistemlerde enerji verimliliği çok daha üst seviyelere çıkacaktır.

     Uygun sistemi kurmanız durumunda yerden serinletme yapma imkanınız olacaktır.

     

Yerden Isıtma Sisteminin Zararları

     Yerden ısıtma sistemleri düşük sıcaklıklarda çalıştığı için boru içerisinde bakteri üremesi için ideal bir ortam oluşmaktadır. 

     Zeminden ısıtmada ortam sıcaklığının rejime girmesi daha geç olmaktadır. Bu nedenle kısa süreli bir yerlere gidilecekse kapatmak yerine kısarak kullanılmalıdır.

     Zemin ısınacağından sıcaktan zarar görebilecek gıda veya eşyalar direk yere konulmamalıdır.       

Konu ile İlgili Diğer Makaleler

Teknofer Yerden Isıtma Starforu

Teknofer özel folyo kaplı yerden ısıtma straforu hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Teknofer Yerden Isıtma Straforu

Teknofer özel folyo kaplı yerden ısıtma starforu

Oksijen Bariyerli Yerden Isıtma Borusu

Oksijen bariyerli pe-rt yerden ısıtma borusu

Yerden Isıtma Avantajları ve Dezavantajları” te bir düşünce

  1. Mustafa Duru diyor ki:

    Selam sizce alttan ısıtma mı petek mi tercih etmeliyim? kullanım ve verim açısından hangisi daha doğru olur. Arada kararsız kaldım.

    • Ferhat ÖRS Makine Mühendisi diyor ki:

      Sn Mustafa Duru,
      Alttan ısıtma mı petek mi? bize en çok sorulardan biridir. İlk maliyet açısından düşünürseniz radyatörler biraz daha düşük maliyetli olur. Ama yerden ısıtmadan aldığınız konforu alamazsınız. Yukarıda ki yazıda anlattığımız gibi yerden ısıtmanın radyatörlü sistemlere göre çok fazla artısı vardır. Yeni konutlarda da artık yerde ısıtma lüks olmaktan çıkmıştır. O yüzden çok tercih edilmektedir.
      Yalnız yzeminden ısıtma sistemlerinde geri dönüş şansınız yoktur. o yüzden malzeme seçimi çok önemlidir. Şap döküldükten sonra keşke deme şansınız yoktur. Doğru malzeme ve doğru işçilikle en iyi ısıta sistemlerindendir.

      • mustafakemalatatürk diyor ki:

        yerden ısıtma konforlu falan değildir..tamamen pazarlama stratejisi olarak emlak sektörüne inşaat sektörüne girmiştit bu sistem..siz havayı bulunduğunortamı ısıtacaksınız ısının yarısı parkeni altında olacak verim azalacak..burada dilim petekler daha iyidir..üstelik yerden ısıtma sistemi maliyeti petek radyotörlüden yüksekte değildir tam tersi malyeti düşürmek için inşaat sekötörünün çakallığıdır..sağlık açısından bi kere kötüdür,ısınma sarfiyatı yüksek olur..parka altına döşenen pvc borular ve yaşıtım malzemesi dışında nesi var onun..oysa petekler vanaları pvc boruları duvarlardan gecicek haliyle daha fazla içilik..ya diğeri yere s çizerek dolaşndırdığın boru..altında viyole benzer tayak malzemesi..daha hızlı kurulum yerden ısıtma..en iyisi döküm petek radyotörlüdür..yerdeki zemini değil ortam havasını ısıtmak amaç..ne derseniz deyin aklı olan yerden ısıtma yeni dönem üçkağıdına aldanmaz..

        • Ferhat ÖRS Makine Mühendisi diyor ki:

          Her ne kadar mantıksız bulsam da yerden ısıtma sistemleri ve radyatör ısıtma sistemleri hakkındaki yorumunuz ve düşünceniz bizim için önemlidir. Teşekkür ederiz…

    • Resit diyor ki:

      Mrb yerden isitmada halilari çürüttüğünü söylüyorlar
      Böyle birsey var mi? Çözümü nedir?
      Kurulum yaptığınız yerden boyle sikayetler oldu mu? Tskler

      • Ferhat ÖRS Makine Mühendisi diyor ki:

        Merhaba; Yerden ısıtma ile ilgili daha önce hiç böyle bir problem gelmedi. İlk defa duyuyorum. Böyle bir ihtimal olabileceğini de düşünmüyorum.

    • Ferhat ÖRS Makine Mühendisi diyor ki:

      Hasan Bey Merhaba,
      Yerden ısıtma sistemleri düşük sıcaklıkta çalışılması gereken sistemler olduğundan, Yoğuşmalı kombiler verim açısından uygun olacaktır. Çünkü yoğuşmalı kombiler ne kadar düşük sıcaklıkta çalışırsa o kadar verimlidir. Yerden ısıtma tesisatına gönderdiğiniz su sıcaklığı maksimum 55 derece olmalıdır. Haliyle yoğuşmalı kombilerden daha fazla verim alırsınız. Yoğuşmalı kombi seçimi yaparken de premix brülörlü kombi seçmeniz yine verim açısından katkı sağlayacaktır. Marka çokta önemli değil aslında önemli olan kombilerin barındırdığı özellik ve servis kalitesi. Yine kombi kullanırken oda termostatı kullanmanız yakıt tasarrufu açısından size fazlasıyla fayda sağlayacaktır.

  2. ORÇUN CABA diyor ki:

    Merhaba Yerden Isıtmalarda kullanılan Borular zamanla herhangi bir deformasyona uğrama ihtimali ve buna bağlı herhangi bir sızıntı veya olumsuz durum yaşama ihtimali varımdır. Sonuçta üzerine şap atıldıktan sonra geri dönüşü olmayacak.

    • Ferhat ÖRS Makine Mühendisi diyor ki:

      Merhaba; Oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu kullanırsanız şap döküldükten sonra deformasyona uğrama olasılığı oldukça düşüktür. Matkapla delme v.s. gibi hatalarla olurda boruyu bir şekilde delerseniz veya kırılırsa piyasadan rahatlıkla bulabileceğiniz bir parça boru ve ekleme rakorlarıyla tamiratını kolaylıkla yapabilirsiniz.

  3. Özkan kılıç diyor ki:

    Tavukçuluk yapıyorum ve yeni yapacağım kümese alttan ısıtma düşünüyorum.suanki hâli hazırda bulunan kumeslerde konveksiyonel isitma yapıyoruz ve bana boş ısıtma yapıyoruz gibime geliyor.alltan ısıtmaya karar vermeme tek bir konu kaldı, bakteri üremesi yaparmi yapmazmi

    • Ferhat ÖRS Makine Mühendisi diyor ki:

      Merhaba ; normalde insan sağlığı konusunda bir zararı yoktur. Ama tavukların dışkıları zeminde kalıp sıcaktan dolayı reaksiyona girerek bakteri üremesine sebep olabilir mi çok bilgim yok. 30-40 en fazla 50 derecelik yüzey sıcaklığının hayvan dışkısında ki etkisinin olup olmayacağını daha uzaman birine danışmanızda fayda var. Bildiğim kadarıyla ortam sıcaklığında bakterilerin çoğu maksimum hızda ürerken 35 ⁰C sıcaklıklardan sonra üreme hızı düşmekte. Yani yerden ısıtma bakteri üremesini azaltabilir. Ama dediğimiz gibi sadece mantık yürütüyoruz. Sıcak yüzeyle dışkı temasının etkilerini uzamanına sormanızda yarar var.
      Aşağıdaki bilimsel makalenin belki faydası olabilir.

      https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/7429/mod_resource/content/0/8..pdf

  4. murat diyor ki:

    merhaba yeni yaptığım evi ısıtma sistemini yerde ısıtma yapmak istiyorum hangi tesisaçıya sorduysam onu yapma sağlık açısından iyi deyil ne yapmam lazım

    • Ferhat ÖRS Makine Mühendisi diyor ki:

      Merhaba ; Yerden ısıtmada keşke deme şansı olmadığı için genelde yerden ısıtma montajı konusunda tecrübesi yok ise riske girmemek için sağlıklı değil diyorlar. Yerden ısıtma konusunda tecrübeli bir tesisatçı bulmanızı öneririm..

  5. Cengiz diyor ki:

    Selam, bende evime yerden ısıtma sistemi yapmak istiyorum. Ancak şap döşendikten sonra bazı ustalar üzerine fayans döşersen ısı verimi yüksek olur ancak laminat olursa ısı verimi düşük olur. Bu konu hakkında sizden fikir almak isterim. [email protected]

    • Ferhat ÖRS Makine Mühendisi diyor ki:

      Merhaba cengiz bey;
      Yerden ısıtma sistemleri nde şap döküldükten sonra seramik yada fayans kaplama ısınma verimizi laminant parkeye göre arttırır doğrudur. Fakat seramik fayans yüzeylerin de kıştan yaza ve yazdan kışa geçiş dönemlerinde kullanım açısından dezavantajları olabilmektedir. Bu geçiş dönemlerinde kombi yanmayacağından soğuk yüzeylere basmak zorunda kalacağınız için konforunuzda biraz bozulma olabilmektedir. Bu yüzden karar verirken bu faktörü de göz önünde bulundurmanızda fayda var. eğer benim gibi evde terlikle gezmekten hoşlanmıyorsanız fayans geçiş dönemlerinde dezavantaj oluşturabilir. Terlikle gezerim derseniz fayans daha iyi olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir